Tips van Trudi Tromp

Verslavingsarts Trudi Tromp wordt ook wel de stoppen-met-rokengoeroe van Nederland genoemd. Ze werkte 25 jaar als huisarts en kwam toen terecht in de verslavingszorg. Zij verzorgt geaccrediteerde nascholingen.

Kosten stoppen met roken
Wanneer iemand klaagt over de kosten voor medicijnen vertel ik dat een weekdosis nicotinepleisters ongeveer 20 euro kost. Een week roken kost vaak al zo’n 40 euro. Het is overigens zo dat wanneer mensen begeleiding krijgen bij het stoppen met roken, de kosten van medicijnen vergoed worden (na gebruik van het eigen risico). 

Belangrijkste vragen
De belangrijkste vragen die ik aan een roker stel die bij mij komt voor begeleiding zijn: waarom rook je, en waarom lukt het niet om te stoppen?  

Bellen bij niet op komen dagen
Vraag altijd of je iemand mag bellen als hij of zij niet bij de volgende afspraak komt opdagen. Geef aan dat iemand zich niet hoeft te schamen als het niet in een keer lukt. Het is zo moeilijk om met roken te stoppen. Zo heb ik al veel mensen weer binnengehaald.  

Oordeel niet
Oordeel niet. Laat iemand merken dat je echt wilt helpen. 

Stoppen met roken en cafeïne

Bij iemand die rookt wordt cafeïne uit bijvoorbeeld koffie, thee, cola of energydrank sneller afgebroken. Als je stopt met roken, kun je ontwenningsverschijnselen ervaren die te maken hebben met het hogere cafeïnegehalte. Je voelt je bijvoorbeeld onrustig of je slaapt slecht. Dit moet niet verward worden met de ontwenningsverschijnselen van het roken. 

Hoe kun je het beste omgaan met mensen die zeggen dat het goed gaat met hun stoppoging, maar die bij elk controlebezoek vijf sigaretten blijken te roken?
In zo'n geval blijf ik iemand complimenteren met wat er bereikt is, maar stel in zo'n geval wel voor om te stoppen met de behandeling. Bijna altijd geven mensen aan dan toch door te willen gaan. Ik vraag ze dan waar die vijf sigaretten vandaan komen. Dan blijkt dat iemand ze toch nog koopt of bij de buurman een pakje shag heeft liggen. Er zijn zelfs mensen die sigaretten uit de prullenbak vissen. Op dat moment is het belangrijk om als POH'er een grens te trekken. Er worden dan dus gewoon nergens meer sigaretten vandaan gehaald of gekocht. Als iemand sigaretten blijft kopen, dan stoppen we. Na zo'n gesprek proberen we het vaak nog een keer. Als iemand de volgende keer dan terugkomt en het is toch gelukt, dan straalt iemand van zelfvertrouwen.

Hoe kun je iemand helpen met stoppen met roken als je zelf nooit hebt gerookt?
Wanneer je zelf nooit hebt gerookt kun je zeggen dat je genoeg mensen hebt begeleid, dat je weet hoe moeilijk het is om te stoppen met roken en dat je daarbij graag wilt helpen.