Mensen motiveren elkaar

Begin 2018 organiseerde ik vanuit het Medisch Centrum Lopik in samenwerking met de bibliotheek en het dorpshuis de ‘Lopik Gezond beurs’. De markt bestond uit 22 stands, diverse workshops en een kookdemonstratie door tv-kok Robert Verweij. Een van de workshops ging over stoppen met roken.  

De workshop werd gegeven door verslavingsarts Trudi Tromp. Het is van tevoren moeilijk inschatten hoeveel mensen zich voor de workshop zullen aanmelden. Daarom hadden we twee workshops ingepland. Achteraf gezien was één workshop voldoende geweest. De workshop had als doel het motiveren van mensen om te stoppen met roken. Zij konden zich na de workshop direct bij mij melden, zodat ik hen kon aanmelden voor de groepsbijeenkomst van Sinefuma. Ik heb uiteindelijk tien mensen kunnen aanmelden. Voor een kleine gemeente is een dergelijke opkomst zeker niet verkeerd, al hadden we op een hogere opkomst gehoopt.  

Inmiddels is de groep gestart met de wekelijkse bijeenkomsten. Ik ben laatst nog even gaan kijken. Het is een hechte groep die veel steun aan elkaar heeft. Iedereen is tot nu toe gestopt met roken. Er is ook veel interesse vanuit familie en bekenden. Daarom wordt er binnenkort een nieuwe cursus gepland. De kracht van een groepsbijeenkomst zit hem erin in dat mensen elkaar motiveren. Het voordeel is ook dat Sinefuma de bijeenkomsten dicht bij huis organiseert en dat de mensen uit hetzelfde dorp komen. Dit is erg vertrouwd en verlaagt de drempel om met roken te stoppen.  

Een dergelijke workshop tijdens een Gezondheidsbeurs is dus zeker zinvol. De komende tijd wil ik bekijken hoe we nog meer mensen kunnen bereiken en hoe we het stoppen met roken in de gemeente kunnen blijven aanwakkeren. De volgende ‘Lopik Gezond beurs’ staat gepland voor de zomer van 2019.

Lees meer van Bep de Lange