Ik heb geleerd om meer achterover te leunen

Arja Broere is POH'er bij twee huisartspraktijken in Amsterdam. Vroeger kon ze erg opzien tegen het begeleiden van mensen bij stoppen met roken. De nascholing van Trudi Tromp gaf haar handvatten om mensen op een andere manier te begeleiden, waardoor ze nu veel plezier en voldoening haalt uit het ondersteunen van mensen bij het stoppen met roken.

Het vraagt bijzonder veel moed om hulp te vragen bij het stoppen met roken. Er zijn genoeg mensen die het proberen, en bij wie het op de langere termijn niet lukt. Gelukkig zijn er ook voldoende verhalen van mensen bij wie het wel lukt. Van longarts Wanda de Kanter heb ik geleerd om altijd toestemming te vragen om met iemand te mogen praten over stoppen met roken. Door er eerst naar te vragen erken je wat een opgave het voor iemand is.

Zevenkoppige draak
Tijdens het consult leg ik uit dat roken een echte verslaving is en hoe die verslaving precies werkt. Ik leg uit dat roken te vergelijken is met een zevenkoppige draak. In het begin heeft iemand vaak niet in de gaten slaaf te zijn van de rookverslaving. Het is bijzonder om te zien dat iemand uiteindelijk op een hele andere manier naar het roken gaat kijken. Als mensen ervaren dat het lukt om die draak te temmen, voelen ze zich ontzettend vrij.

Achterover leunen
Vroeger vond ik het begeleiden van mensen bij het stoppen met roken doodvermoeiend. Als er op een dag drie stoppers bij mij waren ingepland, zag ik daar ontzettend tegenop. Nu leun ik meer achterover. Iemand moet echt zelf willen stoppen en zelf de stappen zetten. Ik probeer diegene daar dan zoveel mogelijk bij te ondersteunen. De nascholingen van Trudi Tromp hebben mij hier veel handvatten voor gegeven. Ik heb al verschillende nascholingen van haar gevolgd, en elke keer steek ik weer iets anders op.

Valkuilen
Mislukte stoppogingen zijn heel leerzaam. Tijdens het consult probeer ik zoveel mogelijk valkuilen boven tafel te krijgen. Ik hoor dan bijvoorbeeld dat iemand een rotmoment had en weer begonnen is. Of juist weer een sigaret heeft opgestoken tijdens een gezellig avondje stappen met een groep vrienden.

Ervaringsdeskundige
Ik laat mensen inzien dat het niet erg is wanneer je een of meerdere stoppogingen hebt gehad. Als het de eerste keer niet gelukt is, ben je geen loser, maar juist een ervaringsdeskundige. Een mislukte stoppoging kan je ontzettend veel informatie geven, die je goed kunt gebruiken om bij een nieuwe poging niet in dezelfde valkuil te stappen en deze wel te laten slagen. Dat gevoel dat mensen hebben dat ze een mislukkeling zijn wil ik zo snel mogelijk van tafel hebben.

Stoppen is mogelijk
Het is belangrijk om iemand te laten inzien dat iedereen kan stoppen. Ik leg het bestaan van valkuilen altijd uit als een kuil in het bos met paaltjes en een groot rood lint eromheen. Als je je bewust bent van je valkuilen, als je de linten in het bos voor je ziet, dan stap je er ook niet in. Het enige wat je doet is ze herkennen en eromheen stappen. Dat is de strijd die rokers moeten aangaan met hun verslaving. Ik neem als voorbeeld vaak ook de grote lekkage in het VU Medisch Centrum. Dacht je dat de directeur pas na die lekkage ging nadenken over wat te doen en hoe dat te doen? Nee, het evacuatieplan lag klaar en iedereen werd gelijk geëvacueerd, omdat daar van tevoren over was nagedacht. Zo werkt dat ook met stoppen met roken. Als je iemand helpt om zijn valkuilen helder voor ogen te hebben, is de kans kleiner dat iemand daarin stapt.

Gezondheidswinst
Ik vind het fantastisch om mensen te helpen bij het stoppen met roken. Ik vind het echt een eer om te doen. Vooral omdat ik ook weet hoeveel gezondheidswinst het mensen oplevert. Dat geeft elke keer weer ontzettend veel voldoening. Wil je ook de gratis online nascholing van Trudi Tromp volgen? Klik dan hier.